Pesula Lantbruk
Bakom Pesula Lantbruk i byn Kukkola, norr om Haparanda vid vackra Torneälv, står Åsa och Pelle, två eldsjälar som kombinerar traditionellt lantbruk med nytänkande mathantverk. Gårdens hjärta är mjölkproduktionen, men här tillverkas även något helt unikt – hantverksmässig senap och rybsolja, från jord till färdig burk.
På fälten precis intill gården odlas både rybs och senapsfrön. Efter skörd torkas skörden i spannmålstorken – som drivs på deras egenproducerade rybsolja i stället för diesel. Oljan pressas och tappas i nästa rum, och senapen kokas och burkas bara ett hus bort. Det är lokal produktion på riktigt, där hela processen sker på plats, med full kontroll och kärlek till både smak och miljö.
Men vad är egentligen rybsolja?
Rybs är en nära släkting till raps, men mognar tidigare och passar därför utmärkt för odling i norra Sverige. För Åsa och Pelle började det med att de ville bli självförsörjande på energi till torken – men när det blev ett överskott växte idén om matolja för konsumtion fram.
Oljan används i senapen, i bakning, matlagning och till och med i helt oväntade sammanhang. Restprodukterna blir pellets till djuren och foderolja till både hundar och hästar. Inget går till spillo – allt får nytt liv i ett cirkulärt och hållbart kretslopp.
Och det finns en ännu större tanke bakom rybsodlingen: att hålla landskapet öppet. I takt med att den äldre generationen försvinner växer sly och skog snabbt upp där det förr var åkermark. Genom att fortsätta odla bidrar Åsa och Pelle inte bara till biologisk mångfald och god mat – de bevarar utsikten över älven och livskraften i bygden.
"Vi odlar, skördar, pressar och kokar – allt på gården. Det är så här vi vill göra mat: med händerna i jorden och hjärtat i Tornedalen."
– Åsa & Per, Pesula Lantbruk