Havtorn i Norr
Havtorn i Norr – Odlat och förädlat med omtanke i Norrbotten
Bakom Havtorn i Norr hittar vi Ewa och Hasse Johansson, två passionerade odlare och förädlare som tagit sig an ett av naturens mest näringsrika bär – havtorn. På sin gård i Lansjärv, fem mil norr om Överkalix, planterade de sina första buskar våren 2013. Tre år senare kom den första skörden, och i dag består odlingen av runt 360 havtornsbuskar.
Det Ewa och Hasse odlar i norr, förädlas i Kalix – och här skapas rena, smakrika produkter som nektar, juice, marmelad, glögg, havtornskross, rub och BBQ-sås, helt utan onödiga tillsatser. Med ett tydligt hantverksfokus och respekt för råvaran tar de till vara på bärets naturliga karaktär – friskt, syrligt och sprängfyllt av nyttigheter.
Hos Noah hittar du både havtornsnektar och havtornskross, i vår webshop och på våra hyllor i utvalda Coop- och ICA-butiker.
Men vad är det som gör havtorn så speciellt?
Det lilla orangegula bäret har på senare år lyfts fram som ett riktigt superbär – och med all rätt. Havtorn innehåller mer än dubbelt så mycket C-vitamin som jordgubbar och över tio gånger så mycket som blåbär och lingon. Det är också rikt på karotenoider och andra antioxidanter som gör gott för både kropp och smaklökar.
"Vi odlar havtorn så långt norrut man kan komma – och varje produkt vi gör ska bära med sig smaken av vår plats, vårt arbete och vår glädje."
– Ewa & Hasse Johansson, Havtorn i Norr