Skav med potatis
6 portioner
500g skav av älg, ren, nöt eller gris
150g champinjoner eller annan svamp du tycker om
1,5dl torkade trattkantareller eller karljohan
4msk svenskt smör
1 gul lök
2dl vatten
1 buljongtärning, kött eller svamp
3dl valfri grädde
1 msk kinesisk soja
4 enbär (kan uteslutas)
Ev 1 msk maizenaredning
1-2 dl frysta lingon eller lingonsylt
2msk hackad persilja
6 portioner potatismos eller kokt potatis
Gör så här:
Koka potatis eller gör potatismoset. Lägg den torkade svampen i skål och täck med vatten. Skala och hacka löken fint. Rensa och tärna svampen. Ta upp den torkade svampen och krama ur den. Fräs torkad och färsk svamp i en torr stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt löken och hälften av smöret, fräs tills det får färg. Lägg över i en skål. Bryn skavet i resten av smöret och blanda sedan ihop med svamp och lök i en gryta. Krossa enbären och tillsätt dem. Tillsätt smulad buljongtärning, vatten, soja och grädde och låt koka upp. Rör i ev redning om du vill ha den tjockare. Blanda i frysta lingon och smaka av med salt och peppar. Om du inte har frysta lingon så servera grytan med lingonsylt till i stället. Ät med potatismos eller kokt potatis.