Paj med grönkål
Recept av Carina Selberg
Det går utmärkt att använda färdig pajdeg.
Pajdeg:
1 1/5 dl grahamsmjöl
1 1/5 dl vetemjöl
2 msk valfri crème fraiche
100 g smör
1 krm örtsalt
Mixa alla ingredienser, tryck ut i en pajform (ca 25 cm i diameter), ställ in formen i frysen i 20 min.
Fyllning:
1 gul
2 vitlöksklyftor
200 gram grönkål eller purpurkål
1,5 msk olivolja
100 g västerbottensost eller annan smakrik ost
1 dl svarta oliver utan kärnor
2 dl mjölk
2 ägg
1 tsk salt, 1 krm svartpeppar
Finhacka lök och vitlök. Ta bort stammen på purpurkålen och strimla kålen.
Fräs lök, vitlök och kål i några minuter i olivolja så att det mjuknar utan att
det tar färg. Låt svalna. Skär osten i tärningar. Vispa ihop ägg och mjölk med salt och peppar.
Lägg fräset (lök och kål) i pajskalet, stick i osten, häll mjölkblandningen över och stick till sist i oliver, tryck ner de lite grann.
Grädda mitt i ugnen i ca 30 min