Lammgryta 6 personer
Denna gryta är speciellt framtagen i samarbete med Peetgården i Sävast.
Du behöver:
Ca 600 g skivad lammbog
75 cl rött valfritt vin, gärna fruktigt
2 mindre finhackade gula lökar
2-4 fint hackade vitlökar (ta antal efter smak)
300 g hackade morötter i mindre bitar
200 g hackad palsternacka i mindre bitar
100 g hackad rotselleri i mindre bitar
2 msk tomatpuré
1 kruka färsk rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
salt&peppar
Olivolja
En bit steksnöre
Gör så här:
Vänd runt köttet i de torkade kryddorna, 1/2dl olivolja samt 1tsk salt och 1tsk peppar. Bryn bitarna i en panna i lite olja på hög värme. Ta upp köttet och bryn sedan den gula löken, rotsellerin, morötterna och palsternackan några minuter. Tillsätt tomatpurén och vitlöken och bryn 1-2minuter till. Akta så inte vitlöken bränns!
Klipp av kvistarna av rosmarinen och bind ihop till en bukett med steksnöre. Detta moment går att hoppa över men det blir då lite krångligare att fiska upp kvistarna ur grytan sen.
Tillsätt köttet samt rödvinet och koka tills köttet släpper från benen. Plocka sedan upp köttet. Detta tar 1-2h. Plocka av köttet från benen och lägg tillbaka benen i grytan. Om grönsakerna är mjuka så sila av dem och lägg dem åt sidan tillsammans med köttet. Koka ner tills ca 75% återstår, smaka dig fram tills du tycker den är god. Sila bort benen och rosmarinen och lägg tillbaka grönsakerna och köttet. Servera med valfritt tillbehör, tex mathavre, ris eller mandelpotatismos.
Kommentarer
Hej!
Menar man vitlöksklyftor eller hela lökar?
Som svenskt alternativ till olivolja kan jag rekommendera rapsolja.
God fortsättning!
Anders