Skinkstek med äppelsås och rostad potatis
8 portioner tillagningstid ca 30 minuter plus tid i ugnen (ca 2h)
Ca 1,4 kg innanlår av gris eller hel karré
Ca 1kg potatis, gärna Nicola
Rybs eller rapsolja
Salt och peppar
Äppelsåsen:
Smör
1msk vetemjöl
Köttbuljong egen, fond eller 0,5 tärning
2dl vatten
2dl äppelmust från Ängslyckans musteri
1dl valfri grädde
Till servering:
Ca 400g blandat haricots verts, grönkål eller savoykål
1 vitlöksklyfta
Ca 30g hackad persilja från Containing Greens
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Gnid in köttet med salt och peppar. Bind ev upp köttet med steksnöre. Bryn köttet runt om i het panna med 1 msk olja eller smör. Lägg köttet i en form och baka i ugn till 75° innertemperatur (ca 2h). Ta ut steken och låt vila ca 15 min innan den skärs upp.
Höj ugnen till 200 grader. Skölj potatisen, dela den i halvor och lägg ut i en form, vänd runt med 1 msk olja och ½ tsk salt, baka ca 30 min tills den är rostad.
Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Smula ner buljongtärning eller tillsätt fond och vatten. Vispa klumpfritt. Häll i övriga ingredienser och koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
Stek haricots verts och kål med vitlök och olja några minuter. Smaka av med salt och peppar och vänd runt med persiljan. Servera steken med äppelsås, rostad potatis och grönsakerna.