Grytbröd
1 bröd
25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk mortlade fänkålsfrön
3 dl rågsikt 165g
10 dl vetemjöl special 600g
2 tsk salt
Gör så här
1. Lös upp jästen i vattnet i en degbunke. Tillsätt fänkålsfrön, rågsikt och vetemjöl. Arbeta ihop till en deg i ca 10min. Arbeta sist i saltet.
2. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en tom gjutjärnsgryta utan lock i den varma i ugnen och låt den vara där ca 10 min.
4. Ta ut grytan ur ugnen och strö rikligt med mjöl i botten så att brödet inte fastnar. Forma degen till en boll och lägg den försiktigt i den varma grytan. Om du vill kan du snitta ett mönster med en vass kniv. Lägg på locket.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 20 min. Ta av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda ytterligare ca 20 min. Stjälp upp brödet på galler och låt svalna.