Fläskkarré med plommon
4 personer
500 g benfri fläskkarré i bit
200 g kärnfria katrinplommon, går även att använda färska om det är säsong
1 gul lök
75 g skållad sötmandel, ev delad (kan uteslutas)
2 msk japansk soja
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk ingefära
65 g färsk spenat, går att ersätta med fryst då 100g
Rybsolja eller rapsolja, salt, peppar
3 dl matvete, havreris eller vanligt ris
Gör så här
1. Putsa bort senor och fett från köttet. Skär köttet i 1/2 cm tjocka strimlor. Skär katrinplommon i 3 bitar vardera. Skala och skär löken i tunna klyftor. Rosta mandeln i en torr stekpanna tills den fått lite färg.
2. Hetta upp 1 msk olja i en stor stekpanna eller wok. Bryn köttet på medelvärme tills det fått fin färg. krydda med 1/2 tsk salt. Skala och pressa över vitlöken mot slutet av stekningen. Om du använder fryst spenat tillsätt den nu.
3. Tillsätt plommon, soja, 2 dl vatten och peppar. Rör om och låt koka utan lock i 2-3 minuter. Vänd ner ingefära och mandlar och låt koka 2-3 min.
4. Använder du färsk spenat tillsätt denna nu. Servera med valt tillbehör och ev mango chutney.