Grönkålssoppa
4 portioner
600g färsk grönkål med stjälk
1 gul lök
2msk smör eller olja
2msk vetemjöl
1L vatten
2 buljongtärningar
0,5tsk salt
1krm peppar
2dl grädde av valfri sort
4st kokta ägg (kan uteslutas)
Gör så här:
Skölj grönkålen och riv av den från stjälken. Skala och hacka löken, strimla grönkålen. Fräs löken i smöret eller oljan i en kastrull. Tillsätt grönkålen och stek någon minut till. Strö mjölet över löken och kålen och blanda runt. Häll på vatten och smulad buljongtärning. Koka ca 20 minuter under lock. Tillsätt grädden och låt koka upp igen. Smaka av soppan med salt och peppar. Mixa soppan om du vill ha den slät. Dela äggen i halvor och dekorera soppan med ägghalvorna. Servera gärna ett gott bröd med lite färskost till.