Bakad rotselleri
2 rotselleri ca 800g
2 msk olja
1/2 tsk salt
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g smör
1/2 dl finriven Gärda, Tarsmyran eller västerbottensost
Hackad färsk persilja
Ev rostade hasselnötter
Gör så här:
Skrubba rotsellerin ren från jord och skär bort rotfästet. Skär rotsellerin i grova bitar och blanda med oljan i en ugnsform. Salta. Baka i ugnen på 200 grader i ca 1 timme eller tills den är mjuk. Finhacka lök och vitlök. Bryn smöret i en kastrull och låt löken och vitlöken fräsa med tills de blir mjuka. Ta ut rotsellerin och skeda över det brynta smöret och löken. Strö över den rivna osten och toppa med hackad persilja och ev hackade, rostade hasselnötter. Ät som ensamrätt, förrätt, på buffébordet, till helstekt kyckling eller till en fläskkotlett.