Allt-på-en-plåt kyckling
6-8 portioner
1 hel kyckling (ca 1,6 kg)
350 g potatis
300 g morötter
300 g palsternacka
1 stor gul lök
0.5 msk salt
Marinad
1 citron, finrivet skal (endast det gula) och saft
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk timjan
2 msk olja
1 msk salt
0.5 tsk svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop marinaden och pensla kycklingen, se till att det kommer under skinnet också. Massera in marinaden ordentligt. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen ca 45 minuter. Öppna ugnen och vädra ur fukten då och då. Skala potatis, morötter, palsternacka och löken och skär i stora klyftor. Ta ut kycklingen ur ugnen och fördela grönsakerna runt om kycklingen. Salta. Rosta mitt i ugnen ca 45 min till. Kycklingen bör ha en innertemperatur på över 70°. Flytta högre upp i ugnen de sista 5-10 min för extra knaprigt skinn på kycklingen.