Röding med äpple och pepparrot
4 portioner
4 filéer röding med skinn, ca 700g, går att ersätta med öring
1 gurka
1 svenskt rött äpple
4 rädisor
Färsk pepparrot
50g regnbågsrom
200g svenskt smör
1dl vitt vin, kan ersättas med matlagningsvin
1 schalottenlök
600g potatis, gärna Amandine
2 krukor dill
Rapsolja
Äppelcidervinäger, går att ersätta med vitvinsvinäger
Salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Koka potatisen. Tvätta och skär äpplet och rädisorna i tunna skivor. Skär gurkan i små tärningar. Hacka dillen. Vänd samman allt i en skål men spara lite dill till garnering.
Hacka schalottenlöken fint, lägg den i en kastrull med vinäger och vitt vin. Koka ner till hälften. Sänk värmen och klicka ner smöret, lite i taget. Det ska vara varmt men inte koka. När allt smör är i så tar du en stavmixer och mixar såsen slät. Blanda i rommen.
Sätt lite olja på en plåt och vänd runt rödingfiléerna så de får olja på sig. Salta på köttsidan och baka fisken med skinnet uppåt. Baka ca 10 minuter tills skinnet går lätt att dra av, då är fisken färdig. Vänd ner vinäger och salt i skålen med äpple, gurka och rädisor. Servera fisken med salladen, såsen och den kokta potatisen. Dekorera med dill och riven pepparrot på toppen.