Gratäng med blomkål och fänkål
4 portioner
1 stor fänkål
1 blomkålshuvud ca 400g eller samma mängd fryst
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl grönsaksbuljong
2 dl mjölk, gärna från fjällko som är lite fetare
4 ägg
1/4 tsk riven muskotnöt (kan uteslutas)
salt och peppar
100 g riven mozzarella eller annan valfri ost (perfekt att använda bitar och kanter som blivit över)
Ev örter att garnera med tex basilika eller dill
Gör så här
1. Skölj fänkålen och skär den i strimlor, ca 1 cm tjocka. Skölj blomkålen och dela i mindre buketter alt tina den frysta blomkålen och dela vid behov. Skär stocken i mindre bitar.
2. Koka fänkålen i 5 minuter i saltat vatten, tillsätt blomkålen och koka ytterligare 5 minuter. Låt rinna av i ett durkslag.
3. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en gryta, tillsätt mjölet och rör om. Tillsätt buljong och mjölk, lite i taget, koka upp och låt såsen koka några minuter under omrörning. Passa så det inte bränns.
4. Dela äggen i gulor och vitor. Dra kastrullen från värmen och tillsätt äggulorna i såsen.
5. Vispa äggvitorna till hårt skum med elvisp och vänd ner hälften av vispet i grytan tillsammans med blomkål och fänkål. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar. Vänd i resten av äggvitorna.
6. Häll blandningen i en smord form. Strö över riven ost. Gratinera ca 30 minuter tills gratängen fått fin färg. Garnera med örter om du vill.
Servera som ensamrätt med sallad eller som tillbehör till tex fisk eller som buffé.