Färsgryta
4 portioner
1/2-1 liter färsk svamp alt 25g torkad
1 stor gul lök
1 purjolök
1 palsternacka
400g nöt eller älgfärs
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2-3 msk chilisenap från Pesula alt dijonsenap
1 msk koncentrerad viltfond alt kantarellfond
1 msk maizena
Salt, peppar, torkad timjan
Smör att steka i
1-2dl lingon alt lingonsylt
Hackad persilja till garnering
Gör så här
Skär den rensade svampen i mindre bitar och om du har torkad så lägg den i blöt. Skala och grovhacka löken. Strimla purjolöken. Skala och grovriv palsternackan. Bryn alla grönsaker och svampen i smör i en stor gryta. Ta upp och lägg åt sidan. Bryn sedan färsen i smör men smula inte sönder den alltför mycket. Krydda med 1tsk salt, 3krm peppar och 1tsk torkad timjan. Lägg tillbaka svampblandningen i grytan med färsen. Rör samman grädde, senap, fond och maizena. Häll det i grytan och rör om. Låt puttra på svag värme under lock i ca 10 minuter. Smaka av. Häll på frysta eller färska lingon och hackad persilja. Använder du lingonsylt så servera det till istället för att lägga ner i grytan. Kokt eller pressad mandelpotatis är gott till.